«Μια αιωνιότητα και μια μέρα»

Την βραβευμένη ταινία με Χρυσό Φοίνικα «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου πρόβαλε ο Σύλλογος Αμπελιωνιτών την Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 στις 9 μ.μ. στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Ήταν η πρώτη φορά που προβλήθηκε μια ταινία του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη με καταγωγή από την Αμπελιώνα. Αλλά ήταν και η πρώτη φορά που προβλήθηκε μια ταινία σε υπαίθριο χώρο στην Αμπελιώνα με αυτόν τον τρόπο.

Ένα καταπληκτικό σκηνικό στήθηκε με την βοήθεια της Real Cinema Screen. Η πάνινη γιγαντοοθόνη στήθηκε στο περιστύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου. Οι ξύλινες καρέκλες πήραν τις θέσεις τους στο πλακόστρωτο του πολιτιστικού κέντρου. Ο κινηματογραφικός προβολέας τοποθετήθηκε πίσω από τις καρέκλες κι ένα θερινό σινεμά είχε στηθεί.

Όλων των ηλικιών παρευρισκόμενοι. Συγκινητικό η παρουσία μικρών παιδιών που ζούσαν μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα κι ανέμεναν με προσμονή την προβολή της ταινίας. Ανάμεσά τους και τα ανίψια του μεγάλου σκηνοθέτη, εγγόνια του αδερφού του, Νίκου Σπ. Αγγελόπουλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου άνοιξε την αυλαία χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους. Προλόγισε την ταινία κι ευχαρίστησε δημόσια την σύζυγο του μεγάλου σκηνοθέτη, Φοίβη Αγγελοπούλου και την κόρη του Άννα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της προβολής της ταινίας δωρεάν, σαν προσφορά στον Σύλλογο.

Ο καιρός δυστυχώς δεν ήταν για άλλη μια νύχτα σύμμαχος, καθώς ο δυνατός αέρας και το κρύο ανάγκασαν κάποιους να αποχωρήσουν πριν το τέλος της ταινίας. Ωστόσο το γεγονός ότι μια ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου προβλήθηκε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες ήταν ένα ακόμα κίνητρο για τον θεατή που ζούσε μια ξεχωριστή κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Ο Σύλλογος Αμπελιωνιτών μοίρασε σε όλους της παρευρισκόμενους πρόγραμμα με το περιεχόμενο της ταινίας και της συντελεστές της.

Τίμησαν πραγματικά με την παρουσία της όσοι παρευρέθησαν κι ακόμα περισσότερο αυτοί που άντεξαν μέχρι τέλους υπό αυτές της άγριες καιρικές συνθήκες. Τίμησε άλλη μια εκδήλωση του Συλλόγου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων χωριών ορεινής Μεσσηνίας κ. Κώστας Καράμπελας.

Την οργάνωση της προβολής της ταινίας είχε ο Σύλλογος Αμπελιωνιτών με την στήριξη του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμπελιώνας.

Η ταινία προβλήθηκε με την συμβολή της άμεσης οικογένειας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, της συζύγου του Φοίβης και της κόρης του Άννας, όπου παραχώρησαν τα δικαιώματα προβολής της ταινίας δωρεάν στον Σύλλογο Αμπελιωνιτών.

Η κινηματογραφική βραδιά αυτή ήταν ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη και προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση.

Με την προβολή της ταινίας ολοκληρώθηκαν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αμπελιώνας-καλοκαίρι 2014.